tisdag 1 oktober 2013

Death Valley

2013-09-29

Idag var det upp tidigt, 7,30 för att dra vidare till Death Valley och förhoppningsvis hinna sola och ta ett dopp i poolen.


Det var mest bara stenöken och inte så mycket att se efter vägen. Men det gällde ändå att ha kameran uppe och vara beredd, för när man minst anar det så dyker det upp något som kan vara kul att fota :) Här är en borr av något slag. Kanske är det olja eller gas de borrar efter. Det fanns inte bara en utan flera hundra av dessa maskiner utplcserade på ett enormt stort område. De fanns på fälten utmed vägen i säkert en mil.


Lite senare uppenbarade sig ett gigantiskt område med vindkraftsnurror. Långt ifrån alla fick plats i en bild.


Harley Davidson knuttar såg vi ibland komma åkandes i mindre gäng. Ser coolt ut när vi möter dem.


Detta är en mycket vanlig syn...efter varje sällsynt kurva kommer en lång raksträcka som denna och man kan åka i 15 minuter och rakan tycks aldrig ta slut. Vissa raksträckor ser man inte hela utan det går upp och ner som en berg och dalbana och när man tror den är slut så fortsätter den lika långt till . Här i öknen har de så stora dalar mellan bergen eller stora slätter så det behövs nästan inga kurvor innan man kommer upp i bergen.



Efter att mest bara sett sten och åter sten med en och annan buske eller kaktus körde vi in i Death Valley national park. Vi hörde att det kan ta en hel dag för en Ranger (en som jobbar i parken) att åka genom hela reservatet, så det är stort.


Plötsligt dök det upp en lite större parkering med toalett och vi stannade till. Det var en utsiktsplats över en stor dal. Här kunde vi se hur högt uppe vi var och vägen slingrade sig nedåt och gick sedan över dalen och upp för nästa berg. Vi tog några foton. Vi har åkt över många berg, Flera av dem mer än 1000  meter över havet. Det slår ofta rejält lock för öronen pga kraftiga upp och nedstigningar.


Vid utkiken fanns en grusväg till ytterligare utsiktsplats. Lite skumpig körning på grus och sten var kul och gick bra med vår Ford Escape :)





Vi åkte ut på stora vägen igen och vidare till Stovepipe wells som var vårt Motell i Death Valley.


Det finns inte så många ställen att övernatta på här ute i ödemarken, detta var kanske ett av 4 och lite billigare än de andra. Enkelt men rent och fint.



Vi tog ett dopp i poolen när vi gjort oss hemmastadda. Det var 33 grader när vi kom dit vid halv 7 på kvällen och fortfarande 27 grader efter doppet. Innan läggdax tog vi en rom och cola på saloonen. Den var stark! Fyllt glas med is och sedan 2/3 med Captain Morgan och lite Coca cola som topping ;)



2013-09-30

Då var det en tidig morgon igen!...vilket Tomas ogillar då han är morgontrött av sig. Peter är mer trött på kvällarna och somnar innan vi hunnit blogga klart. Ingen bra kombination...hmm.

I  denna byggnad bodde vi inatt. Litet och enkelt var rummet men trevligt och rent.


Hela området hade bensinstation, resturang och saloon, liten matbutik och massor med souvenirer och saker från området till salu. För att inte få solsting när vi går och tittar på sevärdigheterna så köpte vi oss varsin hatt :) Vi har lite olika stil och smak, hehe.
Här poserar Tomas framför en wagon.

Dt fanns många saker från förr som smyckade ut och skapade känslan av gamla vilda western.


Säkrast att tanka fullt och fylla lastutrymmet med 20 liter vatten  för man vill verkligen inte bli stående utan bensin och vatten i 39 gradig värme i öknen. Vi rekommenderades att dricka MINST 4 liter vatten om dagen och ha mycket extra om bilen gick sönder.


Först ut på vår dagstur var sanddynerna bara 10 minuter bort.





Denna lilla flygare satte sig på bilantennen och lät sig villigt fotas :)


Vid  10-tiden var det redan 35 grader ute.


Vi körde en grusväg upp till Mosaic Canyon och vandrade ca 30 min upp i Canyonen bland bergen. Här hade vatten runnit och polerat en bergart till vackra formationer.







Tillbaka ner igen och köpa lite snacks och dricka för nu lämnade vi Stovepipe för gott och ta de sevärdheter som låg på vägen mot Las Vegas.



Nej förresten, vi stannade först i Furnice Creek informationscenter där en väldigt rolig och inlevelserik ranger berättede om death valleys alla platser och att alla vi människor äger reservater. Vi hade ju betalat 20 dollar för att få passera med bil och de pengarna går till att ta hand om området på ett bra sätt, så vi skulle vara stolta delägare av naturreservatet =)

Eftersom det är så varmt här har de en sådan här infotavla på toaletterna.



Efter infon och toalettbesök åkte vi till Badwater som är en del av saltöknen där man får gå ut och gå. Ser ut som en stor isväg på en sjö.



Här kommer det upp vatten från underjorden. Ja, det finns faktiskt flera källor här.



Detta är också lägst belägna platsen i hela Nordamerika. 85 meter under havsnivå.




Nästa stopp vart vid "Devils golfcors" Djävulens golfbana. Marken här var så uttorkad och skrovlig att endast djävulen själv hade kunnat spela golf här.




Artist drive var en riktigt vacker och kuperad enkelriktad väg som slingrade sig i en massa små canyons och skiftande bergsformationer.


Näst sista stoppet som nog blev vår favorit var ...har glömt namnet...! Här var bergen helt otroligt vackra!!! Vilka formationer vi fick se. Tyvärr gör de sig inte lika bra på bild som de gör att se dem på plats, men några riktigt bra bilder blev det tyckte vi allt :)




Sedan var det dags för sista stoppet innan vi drog bort från denna otroliga naturupplevelse i Death Valley och vidare mot Las Vegas.
Detta var en utsiktsplats på 1500 meters höjd dit vi körde med bilen och fick gå ut på några små toppar. Här hade vi utsikt över hela dalen som sträckte sig långt bort långt där nere. En vin avslutning på dagen blev det när solen gick ner bakom bergen på andra sidan.




Nu är vi framme i Las Vegas och längtar till sovmorgon imorgon och bara lata oss vid poolen i 33 graders värme så vi orkar vara mer nattaktiva i morgon kväll! LV är ju staden som aldrig sover--- Allt är öppet 24 timmar om dygnet =) Men nu måste vi sova ialla fall!








Nu är klockan 03.17 här. GODNATT!






1 kommentar:

  1. Wow!! Vilken resa ni gör, fantastiska bilder, men alldeles för varmt för mig.
    Kram mamma

    SvaraRadera