onsdag 9 oktober 2013

Salton sea

2013-10-06

På väg till Salton sea såg vi en del planteringar. Mycket palmer var det och vi tror det var dadlar som de satt säckar runt som ni ser på bilden.


När vi kom fram åkte vi först till ett informationscenter där vi fick information om vart vi skulle åka för att se det vi ville se. Vi fick en karta och informationsfolder samt titta på en 7 minuter lång film om hur sjön skapades och vad syftet var. Bl.a. byggdes det mycket runt sjön och det skulle bli det nya Las Vegas med vattensporter, rekreation och casinospel som dragningskraft. Men något hände och allt blev bortspolat när de tappade kontrollen över inflödet.


En hydda


Överallt på stranden låg det fiskskelett och uttorkade döda fiskar. Sjön är mer än 50 % saltare än havet. Egentligen är den som ett inlandshav. Bara en sorts fisk har överlevt här och av den finns det 400.000.000 stycken i sjön.




Sjön har även ett mycket rikt fågelliv under oktober till april. Ca 400 arter. Vi såg brun pelikan.


Den är 56 km lång så man ser inte änden på den. 


Bombay beach är ett (nästan) helt övergivet samhälle med bara sönderfallna hus och bilar. Allt står kvar, lämnat till förfall.



Pir och och bryggfundament med mycket saltavlagringar.


Här hade vi roligt framför kameran









Många gamla bilar, undrar om de fungerar fortfarande?


Golfbilar fanns det massor av och det bodde några lite här och där i något gammalt ruckel och de tog sig runt på gamla golfbilar som troligen var renoverade.


Eftersom det var ett känt mecca för rekreation var det många båtar här förr. Nu står de flesta på land.


Här bodde det nog surfare förr.


Hemmabyggd beachbuggy?


 Häftig golfbil i lyxskepnad


Nästa plats vi åkte till var Salvation mountain sär en ensam man har målat precis allt här. Han var troligen besatt av gud och jesus och lite knäpp, men han skapade ett otroligt konstverk mitt ute i ingenstans där han bodde i en lastbil som han inrett. Nu hade han blivit sjuk och bodde på ett hem så andra underhållet hans skapelse ideellt och visar turister.






Vi fick gå upp på toppen utmed den gula stigen





Små grottor med bilder och gåvor och budskap


Denna delen var uppbyggd av halm, lera och torra trädgrenar och sedan målat på. Lite som Lars Vilks skapelse av drivved vid Sveriges kust.





Konstverket låg 15 minuter bortanför en border controll och på ditvägen var det bara att kära förbi på vägen, men!!!....på tillbakavägen var vi tvugna att svänga in vid kontrollen. Det var kameror överallt vid sidan av vägen och vid kontrollen. Vakten som stannade oss frågade vart vi bodde, vart vi kom ifrån och ville se våra pass. Han ville även se Anitas greencard. Inget av det hade vi med oss då vi inte skulle lämna landet. Mexiko låg nära dock. Han sa till Anita att det gröna kortet skulle hon ALLTID ha med sig när hon lämnar hemmet och det är 100 dollar i böter om man inte har det. Vi frågade om det inte går bra med körkort. Nej det skulle vara pass och greencard. Du gör det mycket svårt för mig idag sa han, men sedan bad han om körkorten och släppte igenom oss. Pust! Det var nära att vi inte kom därifrån utan att be rita köra 2,5 timme och lämna passen!


På hemvägen såg vi en solreflex i himlen i regnbågsfärger


Nästa inlägg blir om Universal studios som är sista grejen innan hemresan :)

1 kommentar: