fredag 18 juli 2014

Balatonibob, kloster och borgruin.

Hej!! och välkomna till min lilla hörna. Idag ska jag berätta lite om mitt besök på äventyrsparken Balatonibob och hur vackert det var runt klostret i Tihanyi och borgen i Szigliget.

Gårdagens händelser...

Morgonen till ära började lugnt för sällskapet Insulander, Lönn/Nyström och Lillvik. Idag skulle äventyret begesig till äventyrsparken Balatonibob nära den nordöstra delen av Balatonsjön. 

Väl framme vid Balatonibob var det dags att bestämma sig för vad som skulle göras. Den första aktiviteten fick bli klätterbanan på hög höjd. Denna bana fanns i tre svårhetsgrader. Blå (nybörjare), Gul (avanserad) och Röd (högsta). För våghalsarna i sällskapet (Peter, Eric, Ängla och Rebecca) fick det bli avanserad, detta för att inte skada händerna för mycket. Den planerade tiden för att ta sig runt banan var en timme, herrarna Peter och Eric tog detta som en utmaning och tog dig runt på 29 minuter medans damerna Rebecca och Ängla tog sig runt på 50 minuter, en bra insats för samtliga våghalsar. 

Nästa aktivitet för dagen var att åka rodel. Denna tvåsits kärra på rälls hade en härlig fart och kurvorna fick det att kittlas i magen. Här kunde man åka om och om igen om man hade köpt ett klippkort.

När alla hade åkt klart var det dags att ta sig tillbaka västerut för att se vad mer som fanns att skåda. Nästa stopp blev i Tihanyi där det fanns ett ståtligt kloster med underbar utsikt över samhället och Balatonsjön. Vidare i backarna gick sälskapet (Peter, Eric och Anna). Plötsligt fick de se ett marsipanmuseum i en liten stuga. In gick de och fick skåda dessa underverk av marsipan. Kameran i högsta hugg och kort efter kort togs.

Efter en dryg timme i detta samhälle med all dess sevärdheter var det dags åter igen att bege sig västerut. Nu blev det en avstickare och dagens sista stopp i Szigliget. 
Szigliget vár var en gamal borg högt upp på ett berg. Vandringen uppför var tuff för sälskapet som hade en tung andning när de äntligen skulle betala inträde till denna sevärdhet. Denna borg hade fungerat som både försvarsfästning och slott åt en kung för länge sedan. Här hade man en fantastisk utsikt över både land, sjö och alla de gamla vulkaner som en gång varit aktiva. Nu var det bara att vandra den långa backen ner till bilen och bege sig hem till campingen igen.

Väl hemma på campingen började dagen lida mot sitt slut. Många var trötta och svettiga av allt de gjort under dagen. Förslaget om ett kvällsdopp klingade härligt i öronen och en trött men bestämd skara vandrade ner till sjön för att slutligen plaska runt och njuta av dagens sista äventyr.

.... Bilder....

Balatonibob, äventyrspark för våghalsar.

En tapper skara våghalsar påväg upp på högre höjder.

Tur att man har dubbel säkerhetslina för det var inte stabilt att klättra.

Bra skor hade varit en fördel men detta fixar väl jag fint :-)

Rodeln gick fint hela vägen.. Bromsade inte en enda gång för att uppnå högsta farten.

Klostret i Tihanyi med en fantastisk utsikt över Balatonsjön.

Marsipanmuseet och dess fantastiska underverk/bakverk. Tiger på 25kg och 60 timmars arbetstid.

Klostret i Tihanyi, 30kg och 100 timmar arbetstid.

Szigliget Vár, borgen på berget, var en gång väldigt ståtlig. Men efter ett kraftigt åskoväder slog blixten ner i ett av tornen där de förvarade allt krut, tornet exploderade. Efter detta förföll borgen och blev aldrig återuppbyggt.

Utsikten från borgen var fantastisk.

Tack för denna gången och på återseende.. 

2 kommentarer:

  1. Det är inte bara sol och bad samt golf ser jag. Kul med lite andra upplevelser. Äventyrsbanan hade jag gärna provat på......om det varit för så där 40 år sedan :D
    Ha det fortsatt bra på din resa.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe ja äventyrsbanan var rolig och utmanande. Tur var det att vi inte tog högsta, den sägs ta två timmar men vi hade nog klarat den snabbare om ingen bromsar framför oss. Blåsor i händerna är svårt att undvika när man kramar repen för att inte falla..

      Radera